kaj-je-to-meditacija

Kaj sploh je meditacija?

Nekaj, kar nas umiri, izbistri, nas poveže s sabo in nam pomaga, da se stvari v našem življenju začnejo postavljati na svoje mesto.

Lahko bi diskutirali o različnih konceptih in smereh meditacije. Pa ni pretirane potrebe…

Ker meditacija sama po sebi res ni koncept, niti nek določen protokol.

Je proces vračanja nazaj v naravno stanje uma, ki je umirjen, osrediščen, jasen in čuječ. In ko se dotaknemo te naše “narave”, lahko spoznamo, da je um samo orodje in da nas meditacija lahko pelje še naprej – onkraj uma in s tem onkraj realnosti, ki smo si jo predstavljali in v katero smo tako zelo verjeli.

Proces vračanja je za vsakogar od nas drugačen in edinstven. In res je, da nam, še posebej na začetku, določeni protokoli lahko služijo kot opora in vodilo. Različne vaje in načini dela nam pomagajo ozaveščati in razvijati um in cel sistem.

Z meditacijo se ne dotikamo samo uma, temveč posledično vplivamo tudi na telo in na svoje sposobnosti ter vzpodbujamo spremembe v zunanji realnosti.

Zagotovo bi lahko rekli, da se preko meditacije zdravimo.

To še posebej pride do izraza, če smo s prakso konsistentni in če usmerjamo svojo pozornost v točno določeno smer.

V vsakodnevnem življenju nam meditacija pomaga izboljšati način mišljenja, čutenja in delovanja.

V vsakem trenutku imamo namreč možnost izbire, kam in kako bomo (pre)usmerili svojo pozornost.

Zato meditacija res ni samo “sedenje med štirimi stenami”, kot si marsikdo lahko predstavlja.

Prav tako ni nekaj dolgočasnega in eksotičnega. Je pa res, da nekdo, ki je pretirano vajen izpostavljati svoj um zunanjim dražljajem, lahko na začetku občuti kar velik izziv, ko se v procesu meditacije kar naenkrat znajde na robu tišine, sam s sabo. Zato delamo postopoma.

Meditacija je izredno zdravilna in predvsem uporabna v vsakodnevnem življenju.

Orodja, ki jih spoznavamo na tečajih, so namenjena temu, da jih koristimo med tem, ko npr. kuhamo, se vozimo v avtu ali pa, ko smo v službi ali na družinskem izletu. To vse so praktične situacije, kjer lahko s svojo pozornostjo in notranjo ustvarjalnostjo sejemo spremembe in tako gradimo realnost, ki je lepša in prijetnejša za nas in našo okolico.

Izkušnja je tista, ki šteje, zato vas vabim, da vstopite v svoj notranji svet preko meditacije.

Delite naprej ...